Energian varastointi

Kuopion Energia varastoi lämpöä kaukolämpöakkuun 

Kuopion Energia Haapaniemen laitoksella tuotetaan lämpöä ja sähköä. Sähkö on lämmön sivutuotteena syntyvää ja voimalaitoksen hyötysuhteen pitämiseksi hyvänä, sähköä tuotetaan vain sen mukaan, mitä tarvitaan tuottaa lämpöä kaukolämpöverkoston asiakkaille.  

Kuopion Energia rakennutti kaukolämpöakun Haapaniemen voimalan viereen 2020. Käytännössä on kyse suuresta vesivarastosta, mihin voimalaitoksen tuottamaa lämpöä voidaan varastoida ja tarpeen mukaan siirtää kaukolämpöverkostoon.  

Kaukolämpöakku on kooltaan 15 000 kuutiometriä ja keskimäärin siinä säilötään jatkuvasti noin 13500 kuutiometriä 75-98-asteista vettä ja tämä määrä vastaa Kuopion nykyistä kaukolämpöverkon vesimäärää. Säiliöön vesi palaa kaukolämpöverkosta noin 40-asteisena. Vedenvirtaus säiliöön on enintään 500 litraa sekunnissa. Energiaa varastoon mahtuu 800 megawattituntia ja akun lataus- ja purkuteho on 85 megawattia.  

Lämpöakku tuo joustavuutta kaukolämpöjärjestelmään ja lisää toimintavarmuutta. Kun lämpöä voidaan varastoida kaukolämpöakkuun, on mahdollista ajoittaa kaukolämmön sivutuotteena syntyvän sähkönmyynti markkinoille hetkeen, jolloin sähkön markkinahinta on mahdollisimman hyvä. Parempi sähkönhinta mahdollistaa kaukolämmön hinnan pitämisen kilpailukykyisenä asiakkaille.  

Katso myös: 

Kaukolämpöakku tuottanut miljoonan jo ensimmäisenä vuonna – www.sahkoviesti.fi 

Perustiedot 
 Toteutusvuosi: 2020  
Toteuttaja: Kuopion Energia 
Investointi
5,8 milj. € 
Saavutetut hyödyt 
Vajaan vuoden ajalta n. miljoonan euron hyöty. 
Takaisinmaksuaika 5  – 7 vuotta. 

Artikkelikuva: Kuopion Energia oy